Tuesday, January 21, 2014

pork chops with kale and squash - Schweinskoteletts mit Kürbis

Coming back from a long weekend, spend in Santa Barbara with our son and his fiance, all i had to cook at home was 2 pork chops from the freezer, a small butternut squash, some sweet potatoes and some kale. Definitely enough for a quick and tasty dinner :) I cut the squash in 1 inch pieces and fried it in some olive oil. Than I added the kale, cooked it for a short while, added some water and let it simmer, covered, until done. In the meantime, I fried the pork chops and made a little pan sauce with wine, mustard and heavy cream. The sweet potatoes went into the oven for roasted sweet potato fries. A quick and healthy dinner, which tasted really good :)



Als wir von einem verlängerten Wochenende in santa Barbara, wo wir Sohnemann und Verlobte besuchten, zurückkamen, war alles, was ich zum Kochen hatte, 2 Schweinskotelett, ein paar Süßkartoffeln, ein Butternut Kürbis und etwas Grünkohl. Zeit, kreativ zu werden : Ich habe den Kürbis in Olivenöl angebraten, den Grünkohl zugegeben, kurz mitgebraten , mit etwas Wasser abgelöscht und zugedeckt fertig gekocht. In der Zwischenzeit die Koteletts schön braun gebraten und aus Wein, Senf und Sahne eine schnelle Sosse gemacht. Schnell und gesund, und es schmeckt auch noch :)


-=========  REZKONV-Recipe - RezkonvSuite v1.4

     Title: pork chops with butternut squash and kale
Categories: Main, Pork, Vegetables, Winter
     Yield: 4 Servings

      2     large  Pork chops
      1   tablesp. Flour
    1/2       cup  Wine or water
      2   tablesp. Mustard
    100        ml  Heavy cream

============================ SQUASH ============================
                   Olive oil, s+p
      1     small  Butternut squash, cleaned, cut in 1 inch pieces
      1     bunch  Kale, cleaned, coarsly chopped
    100        ml  Water / stock

============================ SOURCE ============================
            selbst
            -- Edited *RK* 01/21/2014 by
            -- Ralph Knauth

Salt the pork chops and let sit for 1/2 hour.

Heat olive oil in a wide pan with lid. Add squash and cook for 10
min., turning once or twice. Add kale, cook for a minute or so. Add
water / stock, bring to a boil, cover and let simmer for 10 min.
Uncover the pan, season with salt and pepper and reduce the cooking
liquid.

In the meantime, heat olive oil in a heavy pan. Fry the pork chops
from both sides, until golden. Take out of pan and keep warm. Roast
the flour in the pan for a minute, deglace with the wine and cook
for a couple minutes. Add cream and mustard, bring to a boil. Adjust
seasonings.

Slice the pork, serve with the sauce and squash. A nice side are
oven roasted sweet potatoes.

=====


==========  REZKONV-Rezept - RezkonvSuite v1.4

     Titel: Schweinskotelett, Grünkohl und Kürbis
Kategorien: Fleisch, Schwein, Winter
     Menge: 4 Portionen

      2      groß. Schweinskotelett
      1      Essl. Mehl
    100        ml  Wein, trocken oder Wasser
      2      Essl. Senf
    100        ml  Sahne

============================ GEMÜSE ============================
                   Olivenöl, s+p
      1     klein. Butternut Kürbis, geputzt, in 2 cm Stücke
                   -- geschnitten
      1      Bund  Grünkohl, geputzt, grob gehackt
    100        ml  Wasser/Brühe

============================ QUELLE ============================
            selbst
            -- Erfasst *RK* 21.01.2014 von
            -- Ralph Knauth

Die Schweinskotelett salzen und pfeffern, 1/2 Stunde stehen lassen.

Olivenöl in einer grossen Pfanne mit Deckel erhitzen, Kürbis darin
anbraten. Nach etwa 10 Minuten den Grünkohl zugeben, kurz mitbraten,
mit Wasser/Brühe ablöschen und mit dem Deckel zudecken. 10 min
simmern lassen, dann den Deckel abnehmen, s+p und die Flüssigkeit
einkochen lassen.

In der Zwischenzeit Öl in einer schweren Pfanne erhitzen, die
Koteletts darin von beiden Seiten braun braten,  Aus der Pfanne
nehmen, warmstellen und kurz nachziehen lassen. Etwas Mehl in der
Pfanne rösten, mit Wein/Wasser ablöschen, einkochen lassen. Sahne
und Senf zugeben, aufkochen, abschmecken.

Fleisch in Scheinen schneiden, mit dem Gemüse und der Sauce
anrichten. Dazu im Ofen gebratene Süßkartoffeln.

=====

No comments:

Post a Comment