Friday, December 27, 2013

Christmas Dinner Casserole - Weihnachts Resteauflauf

Christmas is over. And what's left, besides good memories and gifts, is a lot of food. A good way, to use that food up, is to make a casserole, where you just cook some pasta, make a easy bechamel to bind everything together and throw all the meats and veggies, nicely cut up, in the mix. That's what I do usually. It's a little bit like mac'n'cheese, but without that much cheese. I'm still stuffed. This years Christmas Dinner Casserole was so good, I might make it again, without leftovers, from scratch. Yes, it is so good :)


So, Weihnachten ist vorbei. Nur gute Erinnerungen, Geschenke und, natürlich, jede Menge Reste bleiben über. Ein einfacher Weg, diese Reste aufzubrauchen, ist, einen Auflauf daraus zu machen. Nudeln kochen, eine leichte, dünne Bechamel gekocht, alle Reste kleinschneiden und mischen. So mache ich es eigentlich jedes Jahr. Der Auflauf dieses Jahr war so gut, das ich ihn sicherlich nochmals machen werde, ohne Reste zu haben. Ja, er war so gut ...

-=========  REZKONV-Recipe - RezkonvSuite v1.4

     Title: Christmas Dinner Casserole with Sweet Potatoes and Ch ...
Categories: Casserole, Pasta, Oven, Leftovers
     Yield: 8 Servings

    450     grams  Elbow macaroni

============================= SAUCE =============================
      2   tablesp. Butter
      2   tablesp. Flour
      4      cups  Milk
      1       cup  Mahed sweet potatoes with chipotle ( leftover )
                   S+p
    1/2       cup  Cheese, grated ( aged, smoked gouda )

============================= ALSO =============================
    225     grams  Ham, cooked, cut into 1/2 inch cubes
                   Leftover veggies like green beans, roasted
                   -- butternut squash, roasted onions
                   Leftover chicken, roasted

========================= FOR THE CRUST =========================
    1/2       cup  Hazelnut gremolata plus some breadcrumbs
                   Olive oil

============================ SOURCE ============================
            self
            -- Edited *RK* 12/27/2013 by
            -- Ralph Knauth

Cook pasta not quite al dente, drain. Make a thin bechamel, stir in
cheese and mashed sweet potatoes, adjust seasoning.

Heat oven to 400°F, grease a 13*9 casserole dish, mix pasta, sauce
and veggies, pour in dish. Sprinkle gremolata and breadcrumbs over
it, drizzle with olive oil. Bake for 60 min., let cool a bit before
serving.

Ralph. Christmas Dinner leftovers, very good.

: O-Title   : Christmas Dinner Casserole with Sweet Potatoes and
: >           Chipotle

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==========  REZKONV-Rezept - RezkonvSuite v1.4

     Titel: Weihnachtsessen Auflauf mit Süssen Kartoffeln und Chi ...
Kategorien: Auflauf, Pasta, Reste
     Menge: 8 Portionen

    450     Gramm  Röhrchennudeln

============================= SAUCE =============================
      2      Essl. Butter
      2      Essl. Mehl
      4    Tassen  Milch
      1     Tasse  Süsskartoffelbrei mit Chipotle ( Reste )
                   S+p
    1/2     Tasse  Kaese, gerieben ( mittelalter, geräucherter
                   -- Gouda )

=========================== AUSSERDEM ===========================
    225     Gramm  Schinken, gekocht, in 1 cm Würfel geschnitten
                   Reste wie grüne Bohnen, geröstete Zwiebeln,
                   -- gerösteter Butternut Kürbis, gebratenes Huhn

========================= ZUM BESTREUEN =========================
    1/2     Tasse  Haselnuss Gremolata und Brösel
                   Olivenöl

============================ QUELLE ============================
            selbst
            -- Erfasst *RK* 27.12.2013 von
            -- Ralph Knauth

Nudeln nach Anweisung nicht ganz gar kochen, abgiessen. Eine dünne
Bechamel kochen, Käse und Süsskartoffelbrei unterrühren. Abschmecken.

Den Ofen auf 210° aufheizen, eine 20*30 cm Auflaufform einfetten.
Nudeln, Sosse und Gemüse gut vermischen, in die Form giessen. Mit
der Gremolata und den Brotkrumen bestreuen, und mit reichlich
Olivenöl beträufeln. Etwa 1 Stunde backen. Vor dem Servieren kurz
abkühlen lassen.

: O-Titel   : Weihnachtsessen Auflauf mit Süssen Kartoffeln und
: >           Chipotle Chillies

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