Friday, January 3, 2014

Tri Tip with roasted Root Vegetables - Steak mit Röstgemüse

Anke is leaving for College tomorrow and being the meat lover she is, requested beef. I obliged, of course. One of my absolute favorite cuts of beef is tri tip, a piece of the bottom sirloin, pretty common here on the West Coast. It has lots of flavor, is very tender when cooked just shy of medium rare and relatively inexpensive with about $ 7 per pound. I marinate it with rosemary, thyme, oregano, s+p, garlic and olive oil for a day or two. Usually it is grilled, but I like it seared in the pan and finished in the oven also. A perfect side are roasted ( root ) vegetables, today fennel, onion, potato, butternut squash and carrots, with some s+p, rosemary and olive oil.


Anke wird uns nmorgen wieder verlassen, Richtung Oregon, um ans College zurückzukehren. Fleisch Liebhaber, der sie ist, hat sie sich Steak gewünscht. Eines meiner absoluten Lieblingssteaks ist Tri Tip, in Deutschland Bürgermeisterstück genannt, wie mir Petra erklärte. Normalerweise mariniere ich es für ein paar Tage mit Rosmarin, Thymian, Oregano, S+P, Knobi und Olivenöl, danach wird es gegrillt. Es schmeckt aber auch gut in der Pfanne angebraten und dann im Ofen fertig gegart. Dazu passen prima Röstgemüse, heute Fenchel, Zwiebel, Kartoffel, Butternut Kürbis und Karotten, mit ein bisschen Rosmarin, S+P und Olivenöl.

Roasted vegetables, about 60 minutes at 425°F - Röstgemüse, ca. 60 Minuten bei 220°C


Tri Tip, roasted to internal temperature of 130°F, than rested for about 30 minutes - Tri Tip, gebraten zu einer Kerntemperatur von 55°C, dann 30 Minuten ruhen gelassen.


-=========  REZKONV-Recipe - RezkonvSuite v1.4

     Title: Tri Tip
Categories: Meat, Beef, Grilling
     Yield: 8 Servings

      1            Tri tip, about 1 1/2 lbs
                   S+p
                   Rosemary, fresh, chopped
      2    cloves  Garlic, rubbed to a paste
                   Olive oil

============================ SOURCE ============================
            self
            -- Edited *RK* 01/03/2014 by
            -- Ralph Knauth

If the meat has a lot of fat, cut off most of it, but leave a thin
layer. Rub with s+p, garlic paste and rosemary, drizzle with olive
oil and marinate for a couple hours or better, over night. On the
next day, heat the oven to 425°. Heat a heavy pan ( cast iron is
perfect ) on med.high, than sear the meat on all side until nicely
browned. finish in the oven, until the internal temperatur is 130°,
normally about 30 minutes. Put on a plate, cover with tin foil and
let rest in a warm place for about 30 minutes. Cut across the grain
in thin slices and serve.

Tri tip is also beautiful grilled.

Ralph. My favorite beef cut.

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==========  REZKONV-Rezept - RezkonvSuite v1.4

     Titel: Tri Tip
Kategorien: Fleisch, Rind, Grillen
     Menge: 8 Portionen

      1            Tri tip, oder Bürgermeisterstück, etwa 1 kg
                   S+p
                   Rosmarin, frisch, gehackt
      2     Zehen  Knoblauch, zu einer Paste gerieben
                   Oliven Öl

============================ QUELLE ============================
            selbst
            -- Erfasst *RK* 03.01.2014 von
            -- Ralph Knauth

Falls das Fleisch noch seine dicke Fettschicht hat, diese
größtenteils wegschneiden, aber eine dünne Schicht dranlassen. Diese
' schmilzt ' beim Braten weg. Fleisch mit den Gewürzen einreiben,
mit dem Olivenöl beträufeln und ein paar Stunden, oder besser über
Nacht, marinieren.

Am nächsten Tag den Ofen auf 220°C aufheizen. Eine schwere Pfanne
auf mittlerer Hitze anheizen, das Fleisch darin von allen Seiten
schön braun anbraten, dann im Ofen fertig garen. Die Kerntemperatur
sollte 55°C betragen, das dauert etwa 30 Minuten. Danach noch ca. 30
Minuten, abgedeckt, an einem warmen Platz nachziehen lassen. Zum
Servieren, quer zur Faser, in dünne Scheiben schneiden.

Trui Tip schmeckt natürlich auch super gegrillt !

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