Friday, January 31, 2014

Lemon Chicken with Croutons - Zitronenhuhn nach Ina Garten

Everybody knows Ina Garten, and some people, like David, even set her one to one with Julia Child ... I have cooked a couple of her recipes, loved watching her show Barefoot Contessa in the beginnings of the food network ( back, when it was still worth watching ), but my favorite recipe from her is, by far, her lemon chicken. It's pretty simple and straightforward, but the genius twist is to set it on top of croutons, when it's served. Those croutons soak up all of those yummy juices of the carved chicken. I'm really not sure, what's better : The chicken itself or the croutons :)



Jeder in Amerika kennt Ina Garten, mit ihrer sehr populären Koch Show auf dem food Network und ihren vielen Büchern. Manche stellen sie sogar auf die gleiche Stufe mit Julia Child. Ich habe einige ihrer Rezepte nachgekocht, die mir alle gefallen habe, aber mein absoluter Favorit ist ihr Zitronenhuhn. Eigentlich ist es ganz simpel, der Clou ist, das es nach dem Zerteilen auf ein bett von Croutons gesetzt wird. Diese Brotwürfel saugen die Bratsäfte vom huhn auf, so das es mir am Ende schwerfällt, zu entscheiden, was eigentlich besser ist : Das Huhn selber oder die Croutons :)

Ich reiche dieses Rezept beim Kochevent Zitronen des Gaertnerblogs ein.



-=========  REZKONV-Recipe - RezkonvSuite v1.4

     Title: LEMON CHICKEN WITH CROUTONS
Categories: Chicken, Citrus, Oven
     Yield: 4 Servings

      1     large  Yellow onion, thickly sliced
                   One 4- to 5-pound roasting chicken
      2     small  Lemons, quartered
      2   tablesp. Unsalted butter, melted
      6      cups  Bread cubes, each 3/4 inch thick, from a
                   -- baguette, boule, or other artisanal loaf
      2   tablesp. Olive oil, plus more for the onions
    1/2     teasp. Kosher or sea salt, plus more to taste
    1/4     teasp. Freshly ground black pepper, plus more to taste

============================ SOURCE ============================
            Ina Garten
            -- Edited *RK* 01/31/2014 by
            -- Ralph Knauth

1. Preheat the oven to 425°F (218°C).

2. Toss the onion with a little olive oil in a small roasting pan.
Remove the giblets from the chicken and discard or reserve for
another use. Rinse the chicken inside and out, pat the chicken dry,
and place it on the onions in the roasting pan. Sprinkle the inside
of the cavity with salt and pepper to taste and cram the lemons into
the cavity. Brush the chicken skin with the melted butter and
sprinkle with generous amounts of salt and pepper to taste. Tuck the
wing tips under the body of the chicken and, if desired, tie the
legs together with kitchen string.

3. Roast the chicken for 1 1/4 to 1 1/2 hours, until the juices run
clear when you make a slit between the leg and the thigh with the
tip of a sharp knife. Loosely cover the chicken with foil and let it
rest at room temperature for 15 minutes.

4. Meanwhile, heat the 2 tablespoons olive oil in a large skillet
over medium-high until very hot. Lower the heat to medium-low, add
the bread, and cook, tossing frequently and adding more oil if
needed, until golden brown, 8 to 10 minutes. Sprinkle the bread with
the 1/2 teaspoon salt and 1/4 teaspoon pepper. Place the croutons on
a serving platter. Carve the chicken and place it on the croutons.
Spoon the pan juices over the chicken. Taste and, if desired,
sprinkle with salt. Serve warm.

Ralph. Super recipe, roasting time closer to 1 1/2 hours. I roast
potatoes with the chicken for the last 30 minutes.

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==========  REZKONV-Rezept - RezkonvSuite v1.4

     Titel: Zitronenhuhn nach Ina Garten
Kategorien: Geflügel, Huhn, Ofen, Zitrus
     Menge: 4 Portionen

      1            Huhn, reichlich gesalzen und 2 Tage im
                   -- Kühlschrank gelassen
      2            Zitronen, längs geviertelt
      2      Essl. Butter, weich
      1     Gramm  Zwiebel, in breiten Scheiben

=========================== CROUTONS ===========================
      2      Essl. Olivenöl
                   Brot, z.B. Baguette, in 2 cm Wörfel geschnitten
                   S+P

============================ QUELLE ============================
            nach Ina Garten, The Barefoot Contessa
            -- Erfasst *RK* 31.01.2014 von
            -- Ralph Knauth

Ich salze Fleisch immer 2 Tage vor. Es bleibt zarter und hat mehr
Geschmack. Am Brattag den Ofen auf 220°C vorheizen. Die
Zitronenviertel in das Huhn stopfen und die Haut mit der Butter
bestreichen. Zwiebeln mit wenig Öl mischen,  in einer flachen
Bratform verteilen. Huhn auf die Zwiebeln setzen, ca. 1 Stunde 15
Minuten bis 1 1/2 Stunden braten. Dabei einmal die Bratform um 180
Grad wenden.

In der Zwischenzeit das Öl in einer weiten Pfanne erhitzen,
Brotwürfel darin schön braun braten. Herausnehmen.

Das Huhn, wenn es gar ist, aus dem Ofen nehmen, abgedeckt 15 Minuten
ruhen lassen. Brot auf einer Servierplatte verteilen, Huhn zerlegen
und auf das Brot setzen. Mit den Bratsäften beträufeln, die
Zitronenviertel um das Huhn verteilen.

Ralph. Super einfach, sehr gut. Schöner Geschmack, knusprige Haut.
Ich gebe die letzten 30 minuten noch Kartoffelviertel dazu.

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