Coteghino, sometimes spelled cotechino or cotecchino, is a pork sausage from Modena, Italy, made from pork, fatback and pork rind. It dates back to the beginnings of 1500, when people in Gavello, while besieged, had to find a way to preserve meat and use less tender cuts, so made the coteghino. It is often served with beans or lentils, especially around New Years, to bring fortune ( from the pork ) and wealth ( from the coin shaped lentils ) . Preparation is easy : Prick the casing with a toothpick, so the sausage won't burst, than simmer it in water for about 1 1/2 hours. Remove the casing and slice it. You can get coteghino in Italian delicatessen or online.
The coteghino is about 6 inches long, and weights 1 pound - Die Wurst ist etwa 15 cm lang und wiegt 500 gr.
I cooked some fennel together with the coteghino, in the same pot. The lentils are very simple with just some carrot, leek and onion plus plenty of parsley - Ich habe etwas Fenchel zusammen mit der Wurst gekocht. Die Linsen sind ganz einfach mit etwas Karotte, Lauch, Zwiebel und reichlich Petersilie.
Title: Coteghino with Lentils
Categories: Main, Pork, Legumes, Italy
Yield: 4 Servings
1 Coteghino, about 1 lb
2 Bulbs fennel, quartered
============================ LENTILS ============================
1 Carrot, finely chopped
1 small Leek, finely chopped
1/2 medium Onion, finely chopped
2 tablesp. Olive oil
1 cup Small lentils, pref. lentilles du Puy
2 1/2 cups Chicken stock
S+p
Plenty of parsley, chopped
Vinegar ( optional )
============================ SOURCE ============================
La Cucina Italiana
-- Edited *RK* 01/06/2014 by
-- Ralph Knauth
Prick the sausage with a tooth pick in several spots, than put in
cold water, together with the fennel. Simmer for about 1 1/2 hours.
Take the coteghino out, let cool slightly, than remove the casing
and the skin. Slice in 1/2 inch slices.
For the lentils sweat the veggies in the oil for a couple minutes,
until soft. Add lentils and stock, bring to a boil and simmer,
covered, until the lentils are soft, about 45 min. Add plenty of
parsley and season with salt and pepper. Add some vinegar, if you
like.
To serve, plate some lentils on warmed plates. Lay 2 or 3 slices of
the coteghino on top of the lentils, garnish with parsley. Serve
with the fennel and polenta or mashed potatoes on the side.
Ralph. Easy, very good.
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========== REZKONV-Rezept - RezkonvSuite v1.4
Titel: Coteghino Wurst mit Linsen
Kategorien: Fleisch, Schwein, Italien
Menge: 4 Portionen
1 Coteghino, ca. 500 gr.
2 Fenchelknollen, geviertelt
============================ LENTILS ============================
1 Karotte, klitzeklein
1 klein. Lauch, klitzeklein
1/2 mittl. Zwiebel, klitzeklein
2 Essl. Olivenöl
1 Tasse Kleine Linsen, z.B. lentilles du Puy
2 1/2 Tassen Hühnerbrühe
S+p
Reichlich Petersilie, gehackt
Essig ( optional )
============================ QUELLE ============================
La Cucina Italiana
-- Erfasst *RK* 06.01.2014 von
-- Ralph Knauth
Die Wurst mit einem Zahnstocher mehrfach einstechen, dann in einen
Topf mit reichlich kaltem Wasser geben. Den Fenchel dazugeben, dann
das Wasser zum Kochen bringen und alles zugedeckt simmern lassen,
bis die Wurst gar ist, ca. 1 1/2 Stunden. Die wurst aus dem wasser
nehmen, leicht abkühlen lassen, pellen und in 1 cm dicke Scheiben
schneiden.
Für die Linsen das Gemüse in Öl weich schmoren, die Linsen und Brühe
zugeben und aufkochen. Zugedeckt weichkochen, ca. 45 min. Die Linsen
mit S+P abschmecken, reichlich Petersilie zugeben und, wehr mag,
etwas Essig.
Zum Servieren etwas Linsengemüse auf vorgewärmte Teller geben, und 2
oder 3 Wurstscheiben darauflegen. Mit dem Fenchel und Polenta oder
Kartoffelpü servieren.
Ralph. Einfach, sehr gut.
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