Thursday, December 12, 2013

Curried Chicken Salad with Lime and Honey - Brathuhn Salat

As planed, we had plenty of leftovers from the roast chicken two days ago. Those leftover bits and pieces ( and a half breast, in our case ) are best utilized in a chicken salad. There are as many curried chicken salads as cooks out there, and usually I have my standard recipe, but the following piqued my interest. It not only uses raisins and honey, but also lime, so you get that nice sweet tangy contrast. I changed the recipe a little bit ( of course :) ) and added some finely chopped fennel for some crunch. Plated on nice, crisp lettuce and with a fresh piece of Acme's Herb Slab, it's a great light dinner. Prepped in advance, it's on the table in minutes.

Wie geplannt, hatten wir Huhn über vom Brathuhn von vor zwei Tagen. Die kleinen Bitzel Fleisch, die an den Knochen bleiben, und natürlich auch die halbe Brust, die wir noch hatten, sind bestens für einen Hühnersalat geeignet. Ich habe mein Standard Rezept, das ich normalerweise mache, hatte aber beim Durchblättern eines der Kochbücher von Mindy Fox dieses Rezept entdeckt, welches ich ausprobieren wollte. Neben Honig und Rosinen für die Süsse wird zum Ausgleich auch reichlich Limettensaft verwendet. Serviert auf knackigen Salatblättern mit etwas frischem, krustigen Brot ist dieses Gericht in Minuten auf dem Tisch.


-=========  REZKONV-Recipe - RezkonvSuite v1.4

     Title: Curried Chicken Salad with Golden Raisins, Lime, and ...
Categories: Salad, Poultry, Party
     Yield: 4 Servings

      1   tablesp. Olive oil
    1/2            Onion, finely chopped
      1   tablesp. Ginger, finely chopped
      1   tablesp. Garlic, finely chopped
      1   tablesp. Curry powder, mild or hot
  1 1/2     teasp. Kosher salt
      1     teasp. Cumin, ground
    500     grams  Chicken, roasted, shredded
    1/2            Fennel bulb, finely chopped
      4   tablesp. Mayonnaise
  3 1/2   tablesp. Yogurt, plain
1 1/2-2   tablesp. Lime juice
      1   tablesp. Honey, mild
    1/2       cup  Golden raisins

=========================== TO SERVE ===========================
                   Crisp lettuce leaves
                   Fennel fronds
                   Bread

============================ SOURCE ============================
            adapted from Mindy Fox, A bird in the oven and then some
            -- Edited *RK* 12/12/2013 by
            -- Ralph Knauth

Heat the oil in a wide skilletover medium heat. Add the onion,
garlic and ginger, and reduce heat to low. Cook, stirring
occasionally, until well softened, about 10 minutes. Add the curry,
cumin and salt; stir to combine and cook for 1 more minute. Add the
chicken and stir to combine. Let cool for a few minutes.

Transfer to a large bowl and add the fennel, mayonnaise, yogurt,
lime juice and honey; stir to combine.

Stir in the raisins. Serve on crisp lettuce leaves, garnish with the
fennel fronds, with bread on the side.

Ralph. Super easy, very good. Keeps in the fridge for 2 or 3 days.

: O-Title   : Curried Chicken Salad with Golden Raisins, Lime, and
: >           Honey

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==========  REZKONV-Rezept - RezkonvSuite v1.4

     Titel: Brathuhn Salat mit Curry, Rosinen, Limone und Honig
Kategorien: Geflügel, Huhn, Salat, Party
     Menge: 4 Portionen

      1      Essl. Olivenöl
    1/2            Zwiebel, klitzeklein
      1      Essl. Ingwer, klitzeklein
      1      Essl. Knoblauch, klitzeklein
      1      Essl. Currypulver, Schärfe nach Geschmack
  1 1/2      Teel. Salz
      1      Teel. Kreuzkümmel, gem.
    500     Gramm  Brathuhnfleisch, zerrupft
    1/2            Fenchel, gewürfelt
      4      Essl. Mayonnaise
  3 1/2      Essl. Yoghurt
1 1/2-2      Essl. Limettensaft, frisch gepresst
      1      Essl. Honig, mild
    1/2     Tasse  Rosinen

========================= ZUM SERVIEREN =========================
                   Frische Salatblätter
                   Fenchelgrün
                   Knuspriges Brot

============================ QUELLE ============================
            Mindy Fox, A bird in the oven and then some
            -- Erfasst *RK* 12.12.2013 von
            -- Ralph Knauth

Das Öl in einer großen Pfanne erhitzen, Zwiebeln, Knobi und Ingwer
zugeben. Hitze verringern und die Zwiebelmischung leise braten, bis
alles weich ist, ca. 10 Minuten.Curry Pulver, Kreuzkümmel und Salz
zugeben, gut verrühren und 1 Minute braten. Huhn zugeben, alles gut
vermischen und kurz weiterbraten. In eine Schüssel geben, etwas
abkühlen lassen und dann mit der Mayonnaise, Yoghurt, Fenchel,
Limettensaft und Honig vermischen.

Rosinen unterheben, kurz ziehen lassen und nochmals abschmecken. Auf
den salatblättern servieren, mit Fenchelgrün dekorieren und das Brot
dazureichen.

Ralph. Ganz einfach, sehr gut.

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