Sunday, January 12, 2014

Lemon Ricotta Mousse - Zitronen Ricotta Mousse

I found the recipe for this nice mousse on Jamie's gorgeous blog : Life's a feast. Since I needed a recipe for a German blog event, I decided to give it a try. Even had to go and buy a bottle of limoncello ( expensive stuff ) :) The mousse is very easy to do, everything comes together in a blizz. And great to do ahead, as well, because it has to chill a couple hours. And the best : It tastes absolutely heavenly, full of lemon flavor ( I used Meyer lemons from the back yard ;) ) and very light. A keeper. Thanks, Jamie !

Für den blog event Januar 2014 des Gärtnerblogs stehen Zitronen auf dem Programm. Das trifft sich super. Erstens liebe ich Zitronen, zweitens haben wir zwei Zitronenbäume im Garten, die immer noch voll der begehrten Meyer lemons hängen. Auf dem Blog einer Freundin, Life's a feast, habe ich ein tolles Rezept für eine Ricotta Zitronen Mousse gefunden, das ich ausprobieren wollte. Es war ganz einfach zu machen und hat super geschmeckt, fruchtig zitronig und federleicht. Ein Keeper :)


-=========  REZKONV-Recipe - RezkonvSuite v1.4

     Title: LEMON LIMONCELLO RICOTTA MOUSSE
Categories: Dessert, Cold, Citrus
     Yield: 4-6 Servings

      1       cup  (250 g) ricotta cheese, drained if wet
                   Zest of 1 lemon
                   Juice of ½ lemon and more to taste
      1   tablesp. Limoncello, optional
      3   tablesp. Powdered/icing sugar and more to taste
1/4-1/3       cup  (100 ml) cold heavy whipped cream
      1            Egg white (for body)

============================ SOURCE ============================
            http://lifesafeast.blogspot.fr/2014/01/lemon-limoncello-
            ricotta-mousse.html
            -- Edited *RK* 01/08/2014 by
            -- Ralph Knauth

Beat or whisk the ricotta with the lemon zest, lemon juice,
limoncello and 2 tablespoons powdered sugar until smooth and creamy.
Beat the cold heavy whipping cream until thick and soft peaks hold.
Gently and delicately fold into the ricotta mixture.

Using clean beaters in a clean bowl (I prefer a plastic bowl for
beating whites), beat the egg whites until opaque; add one more
tablespoon of the powdered/icing sugar and beat until peaks hold.
Gently and delicately fold into the ricotta-cream mixture until well
blended. Do not overfold as the mousse should be light and creamy.
Taste and add more sugar and/or more lemon juice as desired, to
taste.

Divide into glasses, verrines, cups or even wine glasses or
Champagne flutes and chill until ready to serve, at least an hour.

=====

==========  REZKONV-Rezept - RezkonvSuite v1.4

     Titel: Zitronen Ricotta Mousse
Kategorien: Dessert, Kalt, Zitrus
     Menge: 4-6 Portionen

    250     Gramm  Ricotta , evtl. in einem Sieb abtropfen lassen
      1            Zitrone, Schale gerieben, etwa die Hälfte des
                   -- Saftes, oder mehr, nach Geschmack
      1      Essl. Limoncello, optional
      3      Essl. Puderzucker
    100        ml  Schlagsahne, kalt
      1            Eiweiss, als Volumen für die Creme

============================ QUELLE ============================
            http://lifesafeast.blogspot.fr/2014/01/lemon-limoncello-
            ricotta-mousse.html
            -- Erfasst *RK* 08.01.2014 von
            -- Ralph Knauth

Den Ricotta mit Zitronenschale, -saft, Limoncello und 2 EL
Puderzucker aufschlagen, bis er schön glatt ist. Die Schlagsahne
fest schlagen, vorsichtig unter die Creme ziehen.

Das Eiweiss schlagen, bis es weiche Spitzen hat. Den restlichen EL
Puderzucker zugeben und steif schlagen. Ebenfalls unter die Creme
ziehen. Die Creme nicht zu viel arbeiten, sie soll leicht und luftig
bleiben.

Zum Servieren in dekorative Gläser geben und im Kühlschrank
durchkühlen, mindestens eine Stunde.

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eingereicht beim Gärtnerblog

2 comments:

  1. Die Mousse hört sich fein an. Um die Mayer-Zitronen im Garten beneide ich dich schon ein wenig ;-)

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  2. I am so happy you made this! And i'll bet Meyer lemons gave it more of a zing than regular lemons. I too love the flavor and texture of this but I love it mostly because it is super easy and fast! Next time, I'll actually leave out the limoncello and up the lemon and sugar. Thanks for the shout out and I'm so glad you loved this!

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